Minder armoede, meer kansen: aanpak van armoede, met bijzondere aandacht voor kinderarmoede. We activeren meer mensen (zowel professioneel als sociaal) en laten niemand achter. 

Een integrale en intensieve aanpak van armoede, met bijzondere aandacht voor gezinnen en kinderen in armoede. Deze integrale aanpak bestaat uit volgende elementen die verder uitgewerkt worden in een concreet armoedeplan: Een sociaal beleid begint bij het in kaart brengen van alle mensen en gezinnen in (kans)armoede. Niet iedereen durft namelijk aankloppen bij het OCMW. Daarom is het eerste wat we doen, het maken van een "sociale echografie" in onze stad.  

Dit doen we op 2 manieren:

- Ten eerste starten we met een consequente gegevensdeling met onder andere het Agentschap Opgroeien en het Agentschap Uitbetaling Kindergeld. Hun data kan ons helpen armoede in beeld te krijgen. 

- Ten tweede vormen we een team van maatschappelijk werkers dat huisbezoeken doet en op deze manier meer aanklampend te werk gaat.

Eén aanspreekpunt

We richten een lokale integrale cel armoedebestrijding op waarin alle betrokken instanties, diensten en hulpverleners rond de tafel zitten om op casusniveau alle facetten van de probleemsituatie in een gezin in kaart te brengen en om vervolgens op zoek te gaan naar oplossingen. Vanuit dezelfde filosofie zorgen we ervoor dat mensen in kansarmoede niet langer langs negen bureaus moeten passeren afhankelijk van een specifieke nood, maar zullen ze één maatschappelijk assistent toegewezen krijgen die hen begeleidt en waar ze terecht kunnen met al hun vragen. 

 Gezinscoaches

We herscholen onze maatschappelijk werkers tot echte gezinscoaches. Die gezinscoaches kunnen ondersteund worden door mensen die ervaring hebben met het leven in armoede. Elk kwetsbaar gezin krijgt één gezinscoach toegewezen die met hen rond de keukentafel gaat zitten om concrete oplossingen te zoeken voor de waaier aan problemen die zich stelt (een job, een huurhuis, verslaving of psychologische begeleiding). De gezinscoach legt de contacten met alle bevoegde instanties en diensten (schuldbemiddeling, CLB, school, CAW, mutualiteit, woonactor,…) en gaat met het gezin op zoek naar oplossingen. 

Volop kansen en instrumenten om echt vooruit te raken.

De gezinscoaches kunnen ook ingezet worden om de integratie van nieuwe gezinnen te begeleiden Kinderopvang is een bevoegdheid van Vlaanderen. Het betekent echter niet dat een lokaal bestuur bij de pakken moet blijven zitten. Wervik kan zelfstandig beslissen om werk te maken van een ruimer aanbod. Dat moeten we ook doen! Een service voor tweeverdieners zodat zij kunnen gaan werken in plaats van dat één van beiden verplicht wordt om thuis te blijven. Dat doen we op verschillende manieren: 

De sociale echografie waarvan eerder sprake, brengt ook in kaart welke jonge ouders of aanstaande ouders ondersteuning kunnen gebruiken. Gedurende de eerste 1.000 dagen van het leven van hun kind krijgen zij intensieve begeleiding. Gaat het kind naar de kleuterschool, dan moet het gezin op eigen benen staan. 

We zorgen ervoor dat meer mensen aan het werk kunnen gaan, ook op lokaal niveau. 

We beperken de instroom van nieuwe armoede door een rem te zetten op nieuwe sociale huurwoningen. Het is een verkeerde keuze om als woonmaatschappij nieuwe gezinswoningen aan te kopen om in te zetten als sociale huurwoningen.  

Een kindvriendelijke stad met veel speelgroen. 

Een plaats in de kinderopvang voor elk kind. We willen komaf maken met de wachtlijsten in de kinderopvang Sloeber en de stress die jonge, werkende ouders daardoor ervaren. We voeren daarom de capaciteit van kinderopvang Sloeber op in Wervik, Geluwe en Kruiseke door de aanwerving van nieuw personeel en nieuwe en/of grotere, kindvriendelijke locaties. Ook een ruim alternatief voor kinderen en jongeren (speelpleinwerking met dagwerking (ook in de kersten/of paasvakantie), ondersteuning van sportkampen…) kan zorgen voor meer ademruimte in de kinderopvang. 

We willen ook investeren in bijkomende plaatsen in private opvanginitiatieven. We voorzien een investeringspremie van 1.000 euro voor elke kinderopvangplaats die bijkomend gecreëerd wordt voor kinderen die nog niet naar school gaan. 

Wervik profileert zich nog meer als een kindvriendelijke stad met veel speelmogelijkheden voor kinderen. 

We zorgen ervoor dat elk kind binnen vijf minuten wandel/fietsafstand op een groen speelpleintje staat en we realiseren minstens één (bijkomend) speelbos

Waar we kunnen vergroenen en ontharden we de stad. Extra groen geeft kleur aan de stad en zorgt voor aangename buurten waar mensen elkaar op een leuke plek kunnen ontmoeten. We stimuleren ook de inwoners om hun (voor)tuin groener te maken. 

Belangrijk is wel dat de nieuwe speelpleintjes én de bestaande speelpleintjes goed onderhouden worden. Ook de (bestaande en nieuwe) groenzones moeten beter onderhouden worden. Speelpleintjes en/of groenzones mogen geen verzamelplaats worden van afval of vandalisme en criminaliteit. 

Een kindvriendelijke stad betekent ook een stad waar kinderen en jongeren zich veilig kunnen verplaatsen in de stad.